{सम्पूर्ण अर्थव्यवस्था} Quality Economy Notes for all Competitive Exams

0

Economy Notes in Hindi PDF: मेरे प्यारे दोस्तों आज हम आपके लिए Indian Economy Book for IBPS, BANK, SSC, UPSC, Railway Exam PDF फॉर्मेट में, पिछली Competitive Exams में पूछे गए GK Book with Questions Answer, आने वाले Exam में आ सकने वाले Most Important Questions, Topic Wise Questions and Notes, कम्पलीट Book एवं ऐसे महत्वपूर्ण नोट्स लेकर आए है! Previous Year Papers, Maths, Reasoning, GK, General Science Notes नोट्स आपके आने वाले सभी महत्वपूर्ण Sarkari Exam जैसे  SSC, UPSC, BANK, Railway, State PCS, Defence, CTET, UPTET, IAS, IPS Exam, Army, Police and Constable की तैयारी करें में आपकी बहुत ज्यादा मदद करेंगी!

यह सभी Economy Notes Book PDF आपके लिए यहां फ्री में उपलब्ध कराई जा रही है यह सभी PDF के नोट्स बड़े बड़े कोचिंग संस्थानों के महत्वपूर्ण नोट्स को समझ के एवं उनके महत्वपूर्ण Economy Questions को भी Notes में शामिल करके बनाई हुई है! यहां आपको बहुत महत्वपूर्ण बुक्स भी उपलब्ध कराई जा रही है जो की एक प्रीमियम बुक है उन प्रीमियम बुक के हस्तलिखित नोट्स बनाये गए है और उनमे से महत्वपूर्ण टॉपिक्स का संग्रह एवं प्रश्न इन सभी पीडीऍफ़ एवं बुक्स में लिए गए है !

SSCCGL.CO आपको समय समय पर सभी Sarkari Exam के नोटिफिकेशन्स, उनके Result, सभी एग्जाम के बारे में महत्वपूर्ण जानकारी जैसे उस Exam Syllabus, Exam Pattern, Selection Process, Vacancy Type, सैलरी के बारे में, प्राइवेट जॉब्स के बारे में, Direct Recruitment वाली पोस्ट के नोटिफिकेशन पर भी जयदा जोर दिया जायेगा! इन सभी टाइप की जॉब का सभी स्टूडेंट्स बेसब्री से इंतजार करते है! हम समझ सकते है की आपके लिए Sarkari Naukri कितनी मायने रखती है इसलिए हम हर समय आपको एक अच्छा कंटेंट मिल सके इसके लिए पूरा प्रयास करते रहेंगे!

आप अपने एग्जाम में सफल हो सके इसके लिए आप ssccgl.co  की official वेबसाइट विजिट करते रहे क्योंकि यहां आपको डेली कुछ न कुछ नया कंटेंट मिलेगा पढ़ने के लिए हम आपको Computer, English Grammar, Maths, Reasoning, General Knowledge, General Science, History, Indian Geography, World Geography, Indian Polity, Indian Constitution, World History, Environment, Current Affairs, Biology, Chemistry, Physics, Economics Etc. लेकर आए है और ये सभी नोट्स हमेशा अपडेट होते रहते है ! जिससे आप आने वाले एग्जाम में New क्या क्या आ सकता है उसके बारे में जान सके और पढ़ सके !

आप बड़ी आसानी से इन सभी Indian Economy Notes with Question Answer Books को Download कर सकते है डाउनलोड करने के लिए आप निचे दिए गए Download बटन पर क्लिक करके सभी PDF को बड़ी आसानी से डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी प्रकार की समस्या हो या हमारे लिए कोई सुझाव हो तो आप हमे कमेंट बॉक्स में अपनी पर्तिकिर्या दे सकते है आपके ये सभी सुझाव हमारे लिए बहुत महत्वपूर्ण है!

Economy Notes for all Competitive Exams with Questions

यहां हम आपको सभी महत्वपूर्ण Economy Notes with Question Answer Book उपलब्ध करा रहे है ये सभी महत्वपूर्ण Questions and Notes है जो की SSC, UPSC और Other Sarkari Exam में पूछे जाते है! आप इन सभी टॉपिक्स की पीडीऍफ़ सेपरेट Download कर सकते है जिसे आपको तैयारी करने में बड़ी आसानी होगी!

Download: रसायन विज्ञानं के शानदार नोट्स 

Economy Exam Syllabus in Hindi/English

  • Five Year Plans:
    • First Plan (1951-56)
    • Second Plan (1956-61)
    • Third Plan (1961-66)
    • Fourth Plan (1969-74)
    • Fifth Plan (1974-79)
    • Sixth Plan (1980-85)
    • Seventh Plan (1985-90)
    • Eight Plan (1992-97)
    • Ninth Plan (1997-2002)
    • Tenth Plan (2002-2007)
  • Indian Tax Structure
  • Economic Terms
  • Budget related information and terminologies (बजट से संबंधित जानकारी और शब्दावली)
  • Important persons involved in Economy of the Country and monetary institutions (देश की अर्थव्यवस्था और मौद्रिक संस्थानों में शामिल महत्वपूर्ण व्यक्ति)

Economy Notes PDF

Download Important Current Affairs PDF

General Science Notes PDF in Hindi

सभी PDF डाउनलोड करे: 

Download PDF Category Wise

GK Questions

Q1. Which among The following policy of Life Insurance Company is related to the regular old-age pension?
(a)Jivan Kishore
(b)Jivan Chhaya
(c)Jivan Sanchay
(d)None of these

Answer: (d)

Q2.The decimal system of the Indian currency was started in the?
(a) 1950
(b) 1955
(c)1957
(d) 1960

Answer: (c)

Q3. Which of the following is not a necessary condition fo the development of India?
(a)Capital Accumulation
(b)Resource discovery
(c)Population growth
(d)Technological development

Answer: (c)

Q4. Indian economy can be most appropriately described as the :
(a)Capitalist economy
(b)Socialist economy
(c)Traditional economy
(d)Mixed economy

Answer: (d)

Q5. Under which Act Policy was a BIFR established?
(a) Industrial Policy of 1980
(b) Companies Act
(c) Sick Industrial Companies Act
(d) MRTP Act

Answer: (c)

Q6. What is the maximum amount of investment in the shares of debentures of notified companies like the ICICI the IDBI etc.thatwill entitle a rebate in income tax up to 20% of the amount invested?
(a)Rs. 80000
(b)Rs.60000
(c)Rs.20000
(d) Rs.10000

Answer: (a)

Q7. Which authority recommends the principles governing the grants in aid of the revenues of the states out of the Consolidated Fund of India?
(a)Public Accounts Committee
(b)Union Ministry of Finance
(c)Finance Commission
(d)Interstate Council

Answer: (c)

Q8. RBI does not transact the business of which of the following state governments?
(a) Nagaland
(b) Assam
(c) J & K
(d) Rajasthan

Answer: (c)

Q9. Which amidst banks was recently converted to the “Universal Bank”?
(a)Corporation Bank
(b)Bank of Baroda
(c)IDBI Bank
(d)Canara Bank

Answer: (c)

Q10. Which of the following PSU’s has been privatized?
(a) HZL
(b) CMC
(c)Hotel Corporation of India
(d)NALCO

Answer: (a)

Q11. Which amidst the following banks was converted to the Universal Bank recently?
(a) Punjab National Bank
(b) ICICI Bank
(c)UTI Bank
(d)IndusInd Bank

Answer: (b)

Q12. Who has provided the Savings Bank facility to the largest number of account holders in India?
(a)State Bank of India
(b)Punjab National Bank
(c)Allahabad Bank
(d)Post Office

Answer: (d)

Q13. The symbol of the Reserve Bank of India is
(a)Capital of Asoka Pillar
(b)Kuber with a purse of money
(c)Tiger before a Palm tree
(d)A dog sitting in a defensive state

Answer: (c)

Q14. For whom was the first departmental life insurance started?
(a) Army
(b) Civil officers of Central Government
(c)Employees of the postal department
(d)Life Insurance Corporation

Answer: (c)

Q15. The main source of revenue fora State Government in India is
(a) Sales tax
(b) Excise duty
(c) Income tax
(d) Property tax

Answer: (a)

TAG –Indian Economy Notes in Hindi, Important Economy Questions in Hindi PDF, Economy GK Book in Hindi and English, Complete Economy Book PDF, Indian Economy GK Note, GK Tricks PDF in Hindi, Complete GK Notes with Easy Learning Tricks

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x