{भौतिक विज्ञान} Physics Notes for All Competitive Exams

0

Physics Notes in Hindi PDF: मेरे प्यारे दोस्तों आज हम आपके लिए Physics GS की PDF, पिछली Competitive Exams में पूछे गए Physics Questions Answer, आने वाले सभी Sarkari Exam में आ सकने वाले Most Important Questions, Topic Wise Physics Questions and Notes एवं ऐसे महत्वपूर्ण नोट्स लेकर आए है| Physics General Science Notes आपके आने वाले सभी महत्वपूर्ण Sarkari Exam जैसे  SSC, UPSC, BANK, Railway, State PCS, Defence, CTET, UPTET, IAS, IPS Exam, Army, Police and Constable की तैयारी करें में आपकी बहुत ज्यादा मदद करेंगी|

यह सभी Physics PDF आपके लिए यहां उपलब्ध कराई जा रही है यह सभी PDF के नोट्स बड़े बड़े कोचिंग संस्थानों के महत्वपूर्ण नोट्स को समझ के एवं उनके महत्वपूर्ण Physics Questions को भी Notes में शामिल करके बनाई हुई है! यहां आपको बहुत महत्वपूर्ण बुक्स भी उपलब्ध कराई जा रही है उनमे से महत्वपूर्ण टॉपिक्स का संग्रह एवं प्रश्न इन सभी पीडीऍफ़ में लिए गए है|

आप बड़ी आसानी से इन सभी Physics PDF को Download कर सकते है डाउनलोड करने के लिए आप निचे दिए गए Download बटन पर क्लिक करके सभी Physics PDF को बड़ी आसानी से डाउनलोड कर सकते है| भौतिक विज्ञान से प्रतियोगिता एग्जाम में 5-8 प्रश्न पूछे जाते है| अगर आपको किसी भी प्रकार की समस्या हो या हमारे लिए कोई सुझाव हो तो आप हमे कमेंट बॉक्स में अपनी पर्तिकिर्या दे सकते है आपके ये सभी सुझाव हमारे लिए बहुत महत्वपूर्ण है|

Physics Notes for all Competitive Exams

सभी सरकारी एग्जाम में भौतिक के बहुत से प्रश्न पूछे जाते है यह आपको अकेडमिक लेवल के महत्वपूर्ण प्रश्न भी उपलब्ध कराया जा रहा है ये सभी प्रश्न आपके एग्जाम की तयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है| आप इन सभी टॉपिक्स की पीडीऍफ़ सेपरेट Download कर सकते है जिसे आपको तैयारी करने में बड़ी आसानी होगी|

Download: रसायन विज्ञानं के शानदार नोट्स 

Physics in Hindi/English

  • Mechanics of Particles (अणु मैकेनिक्स)
  • Mechanics of Rigid Bodies (कठोर निकायों के यांत्रिकी)
  • Mechanics of Continuous Media (सतत मीडिया के यांत्रिकी)
  • Special Relativity (विशेष सापेक्षता)
  • Waves and Optics (लहरें और प्रकाशिकी)
    • Waves (लहरें)
    • Geometrical Optics (ज्यामितीय प्रकाशिकी)
    • Interference
    • Diffraction (विवर्तन)
    • Polarization and Modern Optics(ध्रुवीकरण और आधुनिक प्रकाशिकी)
  • Electricity and Magnetism ( बिजली और चुंबकत्व)
    • Electrostatics and Magnetostatics (इलेक्ट्रोस्टैटिक्स और मैग्नेटोस्टैटिक्स)
    • Current Electricity
    • Electromagnetic Waves and Blackbody Radiation (इलेक्ट्रोमैग्नेटिक वेव्स और ब्लैकबॉडी रेडिएशन)
  • Thermal and Statistical Physics (थर्मल और सांख्यिकीय भौतिकी)
  • Quantum Mechanics (क्वांटम यांत्रिकी)
  • Atomic and Molecular Physics (परमाणु और आणविक भौतिकी)
  • Nuclear and Particle Physics (परमाणु और अणु भौतिकी)
  • Solid State Physics, Devices and Electronics

Physics in Hindi PDF

Physics General Science Notes PDF in Hindi

सभी PDF डाउनलोड करे: 

  1. {सम्पूर्ण भूगोल} Geography Notes PDF in Hindi Free Download
  2. {Special TGT PGT } All Previous Year Paper TGT & PGT Exams
  3. {सम्पूर्ण इंग्लिश ग्रामर} English Grammar with Complete Topics
  4. वैदिक मैथ्स बड़ी से बड़ी एक्वेशन को चुटकियो में हल करे और एग्जाम में अपने टाइम को बचाये
  5. {सम्पूर्ण मानचित्र} Complete Indian Maps State Wise for UPSC and Other Competitive Exams

Download PDF Category Wise

Physics Questions

Q1. For which Diode is used?
(a)modulation
(b)oscillation
(c)amplification
(d)purification

Ans. (d)

Q2.Who has developed the technology of the underground nuclear explosion?
(a)Dr. Horn J. Bhabha
(b)Dr. Vikram Sarabhai
(c)Dr. Raja Ramanna
(d)Dr. P. K. Iyengar

Ans. (a)

Q3.Which of the following-types of coal-produces most heat per unit?
(a) Coal
(b) Lignite
(c) Anthracite
(d) Pit

Ans. (c)

Q4. Which of the following waves is used for communication by artificial satellites?
(a)Microwaves
(b)Radio waves
(c)A. M.
(d)Frequency of 101 series

Ans. (a)

Q5. What is found in frequency modulation?
(a)Fixed frequency
(b)Fixed dimension
(c)Change In frequency and dimension
(d)Change in dimension only

Ans. (a)

Q6.When the speed of the car is doubled then what will be the braking force of car to stop it in the same distance?
(a) four times
(b) two times
(c) half
(d) one fourth

Ans. (a)

Q7. The dimension of which of the following is the same as that of impulse?
(a)Volume
(b)Momentum
(c)Torque
(d)Change in the rate of momentum

Ans. (b)

Q8. Which among the following is the fundamental quantity?
(a) Volume
(b) Time
(c) Velocity
(d) Force

Ans. (b)

Q9. If a diameter of the capillary is doubled then the rise of water in it will be
(a) two times
(b)half
(c) four times
(d) no change

Ans. (b)

Q10. Why a needle of iron swims on the water-surface when it is kept gently?
(a)the needle of iron will remain under the water when it will displace more water than its weight.
(b)the density of a needle is less than the water
(c)due to surface tension
(d)due to its shape

Ans. (c)

Q11. The mass of a star is two times the mass of the Sun. How it will come to an end?
(a)Neutron Star
(b)Blackhole
(c)White Dwarf
(d)Red Giant

Ans. (a)

Q12. Raindrops fall from a great height. Which one of the following statements is true regarding it?
(a)they fall with that the ultimate velocity which is different for different droplets
(b)they fall with same ultimate velocity
(c) their velocity is increased and they fall With different velocity on the earth
(d) their velocity increases and they fall with the same velocity of the earth

Ans. (a)

Q13.Which of the following techniques photo-state-machine works?
(a)Magnetic Imager-Making
(b)Thermal Image-Making
(c)Electrostatic Image-Making
(d) Electromagnetic Image-Making

Ans. (c)

Q14. One Kilowatt-hour is equal to?
(a)6 Mega Joule
(b)8 Mega Joule
(c)2 Mega Joule
(d)0 Mega Joule

Ans. (a)

Q15. What is the minimum escape velocity of the rocket to be launched into space?

(a) 5 Km Sec.
(b)6 Km Sec.
(c) 11 Km. Sec.
(d) 15 Km. Sec.

Ans. (c)

अगर आपको इस कंटेंट से रिलेटेड किसी भी प्रकार की आपत्ति है तो आप हमे निचे दिए हुए कमेंट बॉक्स में कमेंट करके अपनी आपत्ति या सुझाव हमे साँझा कर सकते है आप हमे अपने सुझाव [email protected] पर भी सेंड कर सकते है आप हमारे फेसबुक पेज और टेलीग्राम चैनल पर भी जुड़ सकते है जंहा पर आपको समय समय पर महत्वपूर्ण सुचना साँझा की जाएगी या आप वह से डायरेक्ट हमारे वेबसाइट से जुड़ पाएंगे|

Facebook Page: https://www.facebook.com/Sscupscexam-584247835588125/

Telegram Channel: https://telegram.me/sscupscexam

TAG – Physics Notes in Hindi PDF, GS for all Competitive Exams, Download Complete Physics Questions in Hindi PDF, Physics, Physics Notes, General Science in Hindi PDF, Physics General Science for SSC Exam, General Science all Parts Notes with Topic Wise, UPSC GS Notes in Hindi, SSC GS Notes in Hindi PDF

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x