{सामान्य ज्ञान} General Science Notes for All Competitive Exams

0

General Science Notes in Hindi PDF: मेरे प्यारे दोस्तों आज हम आपके लिए General Science की बहुत Important PDF फॉर्मेट में, पिछली Competitive Exams में पूछे गए GS Questions Answer, आने वाले सभी Sarkari Exam में आ सकने वाले Most Important GS Questions, Topic Wise GS Questions and Notes एवं ऐसे महत्वपूर्ण नोट्स लेकर आए है| General Science Notes आपके आने वाले सभी महत्वपूर्ण Sarkari Exam जैसे  SSC, UPSC, BANK, Railway, State PCS, Defence, CTET, UPTET, IAS, IPS Exam, Army, Police and Constable की तैयारी करें में आपकी बहुत ज्यादा मदद करेंगी|

यह सभी General Science PDF आपके लिए यहां उपलब्ध कराई जा रही है यह सभी General Science PDF के नोट्स बड़े बड़े कोचिंग संस्थानों के महत्वपूर्ण नोट्स को समझ के एवं उनके महत्वपूर्ण General Science Questions को भी Notes में शामिल करके बनाई हुई है| उनमे से महत्वपूर्ण टॉपिक्स का संग्रह एवं प्रश्न इन सभी पीडीऍफ़ में लिए गए है|

आप बड़ी आसानी से इन सभी General Science PDF को Download कर सकते है| डाउनलोड करने के लिए आप निचे दिए गए Download बटन पर क्लिक करके सभी PDF को बड़ी आसानी से डाउनलोड कर सकते है| अगर आपको किसी भी प्रकार की समस्या हो या हमारे लिए कोई सुझाव हो तो आप हमे कमेंट बॉक्स में अपनी पर्तिकिर्या दे सकते है आपके ये सभी सुझाव हमारे लिए बहुत महत्वपूर्ण है|

Download: रसायन विज्ञानं के शानदार नोट्स 

Download: भौतिक विज्ञानं के शानदार नोट्स 

General Science Notes for all Competitive Exams

सामन्य विज्ञान से सरकारी एग्जाम में 15-20 प्रश्न पूछे जाते है इसमें रसायन विज्ञान, भौतिक विज्ञान एवं जिव विज्ञान से प्रश्न पूछे जाते है इन तीनो पार्ट का एग्जाम के दृष्टिकोण से बहुत बड़ा रोल है क्योंकि सामान्य विज्ञान के प्रश्न SSC, UPSC, BANK, Railway एवं अन्य सरकारी एग्जाम में मुख्यत पूछे जाते है| आप इन सभी टॉपिक्स की पीडीऍफ़ सेपरेट Download कर सकते है जिसे आपको तैयारी करने में बड़ी आसानी होगी|

General Science Topics in Hindi / English

Biology in Hindi/English

  • Cell Organelles | Plant Cell vs. Animal Cell (सेल संगठन | पादप कोशिका बनाम पशु कोशिका)
  • Carbohydrates | Monosaccharides | Polysaccharides (कार्बोहाइड्रेट | मोनोसैकराइड्स | पॉलिसैक्राइड)
  • Proteins | Amino Acids | Enzymes (प्रोटीन | अमीनो एसिड | एंजाइमों)
  • Vitamins and Minerals – Deficiency Diseases (विटामिन और खनिज – कमी के रोग)
  • Fats | Healthy Fats and Unhealthy Fats (वसा | स्वस्थ वसा और अस्वास्थ्यकर वसा)
  • Animal Tissues – Epithelium, Connective Tissues (पशु ऊतक – एपिथेलियम, संयोजी ऊतक)
  • Human Digestive System | Digestive Glands (मानव पाचन तंत्र | पाचन ग्रंथियाँ)
  • Respiratory System – NCERT General Science (श्वसन प्रणाली – NCERT सामान्य विज्ञान)
  • Endocrine Glands and Hormones (अंतःस्रावी ग्रंथियां और हार्मोन)

Physics in Hindi/English

  • Mechanics of Particles (अणु मैकेनिक्स)
  • Mechanics of Rigid Bodies (कठोर निकायों के यांत्रिकी)
  • Mechanics of Continuous Media (सतत मीडिया के यांत्रिकी)
  • Special Relativity (विशेष सापेक्षता)
  • Waves and Optics (लहरें और प्रकाशिकी)
  • Electricity and Magnetism ( बिजली और चुंबकत्व)
  • Thermal and Statistical Physics (थर्मल और सांख्यिकीय भौतिकी)
  • Quantum Mechanics (क्वांटम यांत्रिकी)
  • Atomic and Molecular Physics (परमाणु और आणविक भौतिकी)
  • Nuclear and Particle Physics (परमाणु और अणु भौतिकी)
  • Solid State Physics, Devices and Electronics

Chemistry in Hindi/English

  • Atomic structure (परमाण्विक संरचना)
  • Chemical bonding (रासायनिक संबंध)
  • Solid State (ठोस अवस्था)
  • Gaseous state (गैसीय अवस्था)
  • Thermodynamics and statistical thermodynamics (ऊष्मप्रवैगिकी और सांख्यिकीय ऊष्मप्रवैगिकी)
  • Phase equilibria and solutions (चरण संतुलन और समाधान)
  • Electrochemistry
  • Chemical kinetics (रासायनिक गतिकी)
  • Photochemistry (प्रकाश रसायन)

General Science in Hindi PDF

Biology General Science Notes PDF in Hindi

Chemistry General Science Notes PDF in Hindi

Physics General Science Notes PDF in Hindi

सभी PDF डाउनलोड करे:

  1. English Vocabulary Words List, Daily Vocabulary in Hindi Meaning
  2. Reasoning with Logic and Solving Tricks, Questions PDF in Hindi and English
  3. Maths in Hindi with Detailed Syllabus, Tricks and Questions PDF
  4. {सम्पूर्ण हिंदी} Hindi Notes PDF with Question Answer for all Competitive Exams
  5. {सम्पूर्ण इतिहास } Indian History in Hindi PDF Free Download
  6. {सम्पूर्ण भूगोल} Geography Notes PDF in Hindi Free Download
  7. {Special TGT PGT } All Previous Year Paper TGT & PGT Exams
  8. {सम्पूर्ण इंग्लिश ग्रामर} English Grammar with Complete Topics
  9. वैदिक मैथ्स बड़ी से बड़ी एक्वेशन को चुटकियो में हल करे और एग्जाम में अपने टाइम को बचाये
  10. {सम्पूर्ण मानचित्र} Complete Indian Maps State Wise for UPSC and Other Competitive Exams

Download PDF Category Wise

General Science Questions

Biology Questions

Q1. Name the gland that controls the function of other endocrine glands.
A. Pancreas
B. Adrenal gland
C. Renal gland
D. Pituitary gland
Ans. D

Q2. Which of the cells in our body are popularly called the “soldiers of the human body”?
A. Red blood cells
B. Eosinophils
C. Basophils
D. White blood cells
Ans. D

Q3. The amount of the light entering into the eye can be controlled and regulated by the________.
A. Pupil
B. Ciliary muscles
C. Cornea
D. Retina
Ans. A

Q4.‘Mithun’, a cattle breed is found in ______.
A. Arunachal Pradesh
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Tamilnadu
Ans. A

Q5. Which of the following has the highest protein content per gram?
A. Apple
B. Groundnut
C. Soybean
D. Wheat
Ans. C

Physics Questions

Q1. For which Diode is used?
(a)modulation
(b)oscillation
(c)amplification
(d)purification

Ans. (d)

Q2.Who has developed the technology of the underground nuclear explosion?
(a)Dr. Horn J. Bhabha
(b)Dr. Vikram Sarabhai
(c)Dr. Raja Ramanna
(d)Dr. P. K. Iyengar

Ans. (a)

Q3.Which of the following-types of coal-produces most heat per unit?
(a) Coal
(b) Lignite
(c) Anthracite
(d) Pit

Ans. (c)

Q4. Which of the following waves is used for communication by artificial satellites?
(a)Microwaves
(b)Radio waves
(c)A. M.
(d)Frequency of 101 series

Ans. (a)

Q5. What is found in frequency modulation?
(a)Fixed frequency
(b)Fixed dimension
(c)Change In frequency and dimension
(d)Change in dimension only

Ans. (a)

Chemistry Questions

Q1. Beryllium Sulphate is less the soluble in water due to the?
(a)High inflammable energy
(b) Low Energy of dissociation
(c) Low inflammable energy
(d) ionic band

Ans. (a)

Q2. What is the name of that system which is uses radioactivity to decide period of the materials of pre his the tone period?
(a) Radium dating
(b) Uranium dating
(c) Carbon dating
(d) Deuterium dating

Ans. (c)

Q3. Cement is made hard with
(a) dehydration
(b) hydration and dissociation of water
(c) Dissociation of water
(d) Polymerization

Ans. (b)

Q4. What happens when a chemical bond is formed?
(a) energy is always absorbed
(b) energy in always released
(c) more energy is released than is the absorbed
(d) energy is neither released nor absorbed

Ans. (a)

Q5. Which among the following is a carbohydrate?
(a) Nylon
(b) Cane sugar
(c) Turpentine
(d) Hydrogen peroxide

Ans. (b)

अगर आपको इस कंटेंट से रिलेटेड किसी भी प्रकार की आपत्ति है तो आप हमे निचे दिए हुए कमेंट बॉक्स में कमेंट करके अपनी आपत्ति या सुझाव हमे साँझा कर सकते है आप हमे अपने सुझाव [email protected] पर भी सेंड कर सकते है आप हमारे फेसबुक पेज और टेलीग्राम चैनल पर भी जुड़ सकते है जंहा पर आपको समय समय पर महत्वपूर्ण सुचना साँझा की जाएगी या आप वह से डायरेक्ट हमारे वेबसाइट से जुड़ पाएंगे|

Facebook Page: https://www.facebook.com/Sscupscexam-584247835588125/

Telegram Channel: https://telegram.me/sscupscexam

TAG – General Science Notes in Hindi PDF, GS for all Competitive Exams, Download Complete General Science Questions in Hindi PDF, General Science, Biology Notes, Physics Notes, Chemistry Notes, General Science in Hindi PDF, General Science for SSC Exam, General Science all Parts Notes with Topic Wise, UPSC GS Notes in Hindi, SSC GS Notes in Hindi PDF

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x