{पर्यावरण अध्यन} Environment Studies Notes in Hindi PDF

0

Environment Studies in Hindi PDF: मेरे प्यारे दोस्तों आज हम आपके लिए Environment Studies for UPSC, SSC Exam की PD, पिछली Competitive Exams में पूछे गए Environment Questions Answer, आने वाले सभी Sarkari Exam में आ सकने वाले Most Important Environment & Ecology Questions एवं ऐसे महत्वपूर्ण नोट्स लेकर आए है| General Science Notes and Environment & Ecology आपके आने वाले सभी महत्वपूर्ण Sarkari Exam जैसे  SSC, UPSC, BANK, Railway, State PCS, Defence, CTET, UPTET, IAS, IPS Exam, Army, Police and Constable की तैयारी करें में आपकी बहुत ज्यादा मदद करेंगी|

यह सभी Environment PDF आपके लिए यहां उपलब्ध कराई जा रही है यह सभी Environment PDF के नोट्स बड़े बड़े कोचिंग संस्थानों के महत्वपूर्ण नोट्स को समझ के एवं उनके महत्वपूर्ण Environment Questions को भी Notes में शामिल करके बनाई हुई है| और उनमे से महत्वपूर्ण टॉपिक्स का संग्रह एवं प्रश्न इन सभी पीडीऍफ़ में लिए गए है !

आप आसानी से इन सभी Environment PDF को Download कर सकते है डाउनलोड करने के लिए आप निचे दिए गए Download बटन पर क्लिक करके सभी Environment & Ecology PDF को बड़ी आसानी से डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी प्रकार की समस्या हो या हमारे लिए कोई सुझाव हो तो आप हमे कमेंट बॉक्स में अपनी पर्तिकिर्या दे सकते है आपके ये सभी सुझाव हमारे लिए बहुत महत्वपूर्ण है!

Environment Studies Notes for all Competitive Exams

यहां हम आपको सभी महत्वपूर्ण Environment & Ecology Question Answer, Notes उपलब्ध करा रहे है ये सभी महत्वपूर्ण Questions and Notes है जो की SSC, UPSC और Other Sarkari Exam में पूछे जाते है! इसके अलावा वन विभाग, फारेस्ट गार्ड एवं कृषि विभाग से सम्बंधित सरकारी एग्जाम में इससे ढेरो प्रश्न पूछे जाते है अगर आप UPSC की तयारी कर रहे है तो भी Environment & Ecology से बहुत से प्रश्न पूछे जाते है| आप इन सभी टॉपिक्स की पीडीऍफ़ सेपरेट Download कर सकते है जिसे आपको तैयारी करने में बड़ी आसानी होगी|

Environment in Hindi/English

  • Concept of System (प्रणाली की अवधारणा)
  • Understanding the Ecosystem (पारिस्थितिकी तंत्र को समझना)
  • Energy Cycle (ऊर्जा चक्र)
  • Important Terms (महत्वपूर्ण शर्तें)
  • Biodiversity (जैव विविधता)
    • Genetic Diversity (आनुवंशिक विविधता)
    • Species Diversity (प्रजातीय विविधता)
    • Ecosystem Diversity (पारिस्थितिकी तंत्र विविधता)
    • Value of Biodiversity (जैव विविधता का मूल्य)
    • List of modern drugs derived from Plant sources (पादप स्रोतों से प्राप्त आधुनिक दवाओं की सूची)
    • Endemic and Exotic species (स्थानिक और विदेशी प्रजातियां)
  • Endemic Species and their regions (स्थानिक प्रजाति और उनके क्षेत्र)
  • Conservation of Biodiversity (जैव विविधता का संरक्षण)
  • In-situ
  • Ex-situ
  • Constitutional Provisions (संवैधानिक प्रावधान)
  • Statutory Acts/Bodies (सांविधिक अधिनियम / निकाय)
  • International Conferences/Protocols (अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन / प्रोटोकॉल)
  • Climate Change -a brief (जलवायु परिवर्तन-एक संक्षिप्त)
  • Climate Change (जलवायु परिवर्तन)
    • Implications for India (भारत के लिए निहितार्थ)
    • Response to Climate Change (जलवायु परिवर्तन पर प्रतिक्रिया)
    • National Action Plan on Climate Change (जलवायु परिवर्तन पर राष्ट्रीय कार्य योजना)
  • Pollution (प्रदूषण)
    • Categories (श्रेणियाँ)
    • Causes (कारण)
    • Types of Particulates (पार्टिकुलेट के प्रकार)
    • International Conventions (अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन)

Environment Studies in Hindi PDF

Environment General Studies Notes PDF in Hindi

सभी PDF डाउनलोड करे: 

Download PDF Category Wise

Environment Questions

Q1.  The interdisciplinary nature of The EVS addresses environmental issues by using the contents and methods of:
(a) Science and Social Science
(b) Social Science & Environmental Education
(c) Science
(d) Science, Social Science & Environmental Education
Answer: option c

Q2. Which of the following is not a function of roots and plants?
(a) Storing Food
(b) Providing Humus
(c) Giving Support to the Plant
(d) Absorbing water & minerals
Answer: option b

Q3. ‘Experimentation’ is one of the indicators of assessment. Which of the following is the most appropriate way of assessing an experimentation indicator?
(a) Picture Reading
(b) Creative Writing
(c) Demonstrations
(d) Hands-on creativity
Answer: option d

Q4. The neighboring states of Tamil Nadu are
(a) Kerala, Karnataka & Andhra Pradesh
(b) Kerala, Gujarat & Karnataka
(c) Andhra Pradesh, Goa & Karnataka
(d) Goa, Karnataka, & Kerala
Answer: option a

Q5. ‘Kuduk’ is a local language of the people of?
(a) Mizoram
(b) Manipur
(c) Arunachal Pradesh
(d) Jharkhand
Answer: option d

Q6. As per NCF 2005, which of the following is the theme of EVS?
(a) Food
(b) Weather
(c) Energy
(d) Solar System
Answer: option a

Q7. ‘Worli’ is a traditional art form, it is in which state?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Bihar
Answer: option c

Q8. Which of the following places is termed as ‘Cold Desert’ of Our Country?
(a) Ladakh
(b) Leh
(c) Ooty
(d) Manali
Answer: option a

Q9. Which one of the following is not a seed?
(a) Black Pepper
(b) Wheat
(c) Sago
(d) Aniseed
Answer: option c

Q10. Which of the following disease can be caused by stagnant water?
(a) Chicken Pox
(b) Pneumonia
(c) Malaria
(d) Polio
Answer: option c

Q11. Which one of the following is not a characteristic feature of roots of a Banyan Tree?
(a) Their roots store the food
(b) They are underground roots
(c) Roots hang down from the tree branches
(d) roots provide support to trees like pillars
Answer: option a

Q12. Poems and stories are effective in transacting the theme of EVS. This is because of poems and stories:
(a) can provide the contextual learning environment
(b) can nurture creativity and aesthetic sense
(c) can be rich depictions of the child’s environment
(d) can explain various concepts
Answer: option b

13. While making the groups for an activity, EVS teacher should:
(a) make the 2 groups only, each with a lot of the students
(b) make the groups according to their marks
(c) ensure the separate groups for the boys and girls
(d) ensure cooperation and the participation of all students
Correct Answer: option d

Q14. The nature of environmental studies does not advocate that:
(a) children get space to learn by doing
(b) children ask a lot of questions
(c) children get a lot of space to explore
(d) children make fewer mistakes
Answer: option d

Q15.‘Community’ is an important teaching-learning resource in EVS at primary level because:
(a) it is an easily available resource
(b) it is a very inexpensive resource
(c) it comprises wise & elderly people
(d) it provides learning opportunity in real setting
 Answer: option d

अगर आपको इस कंटेंट से रिलेटेड किसी भी प्रकार की आपत्ति है तो आप हमे निचे दिए हुए कमेंट बॉक्स में कमेंट करके अपनी आपत्ति या सुझाव हमे साँझा कर सकते है आप हमे अपने सुझाव [email protected] पर भी सेंड कर सकते है आप हमारे फेसबुक पेज और टेलीग्राम चैनल पर भी जुड़ सकते है जंहा पर आपको समय समय पर महत्वपूर्ण सुचना साँझा की जाएगी या आप वह से डायरेक्ट हमारे वेबसाइट से जुड़ पाएंगे|

Facebook Page: https://www.facebook.com/Sscupscexam-584247835588125/

Telegram Channel: https://telegram.me/sscupscexam

 

TAG – Environment Studies Notes in Hindi PDF, General Studies for all Competitive Exams, Download Complete Environment Questions in Hindi PDF, Environment, Bio-diversity Notes, General Studies in Hindi PDF,  Environment Notes with Topic Wise, UPSC General Studies Notes in Hindi, SSC GS Notes in Hindi PDF

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x