{कंप्यूटर शानदार प्रश्नोत्तर} Computer Objective GK Questions PDF

computer objective questions in hindi pdf

Computer Objective Questions in Hindi PDF: मेरे प्यारे दोस्तों आज हम आपके लिए Computer GK Questions for UPSC, SSC, Railway Exam की Notes PDF फॉर्मेट में, पिछली Competitive Exams में पूछे गए Computer Questions Answer, आने वाले सभी Sarkari Exam में आ सकने वाले Most Important Questions, Topic Wise Questions and Notes, कम्पलीट Book एवं ऐसे महत्वपूर्ण नोट्स लेकर आए है! Computer, General Science Notes आपके आने वाले सभी महत्वपूर्ण Sarkari Exam जैसे  SSC, UPSC, BANK, Railway, State PCS, Defence, CTET, UPTET, IAS, IPS Exam, Army, Police and Constable की तैयारी करें में आपकी बहुत ज्यादा मदद करेंगी!

यह सभी Computer Questions Book PDF आपके लिए यहां फ्री में उपलब्ध कराई जा रही है यह सभी PDF के नोट्स बड़े बड़े कोचिंग संस्थानों के महत्वपूर्ण नोट्स को समझ के एवं उनके महत्वपूर्ण Computer Questions को भी Notes में शामिल करके बनाई हुई है! यहां आपको बहुत महत्वपूर्ण बुक्स भी उपलब्ध कराई जा रही है जो की एक प्रीमियम बुक है उन प्रीमियम बुक के हस्तलिखित नोट्स बनाये गए है और उनमे से महत्वपूर्ण टॉपिक्स का संग्रह एवं प्रश्न इन सभी पीडीऍफ़ एवं बुक्स में लिए गए है !

SSCCGL.CO आपको समय समय पर सभी Sarkari Exam के नोटिफिकेशन्स, उनके Result, सभी एग्जाम के बारे में महत्वपूर्ण जानकारी जैसे उस Exam Syllabus, Exam Pattern, Selection Process, Vacancy Type, सैलरी के बारे में, प्राइवेट जॉब्स के बारे में, Direct Recruitment वाली पोस्ट के नोटिफिकेशन पर भी जयदा जोर दिया जायेगा! इन सभी टाइप की जॉब का सभी स्टूडेंट्स बेसब्री से इंतजार करते है! हम समझ सकते है की आपके लिए Sarkari Naukri कितनी मायने रखती है इसलिए हम हर समय आपको एक अच्छा कंटेंट मिल सके इसके लिए पूरा प्रयास करते रहेंगे!

आप अपने एग्जाम में सफल हो सके इसके लिए आप ssccgl.co  की official वेबसाइट विजिट करते रहे क्योंकि यहां आपको डेली कुछ न कुछ नया कंटेंट मिलेगा पढ़ने के लिए हम आपको Computer, English Grammar, Maths, Reasoning, General Knowledge, General Science, History, Indian Geography, World Geography, Indian Polity, Indian Constitution, World History, Environment, Current Affairs, Biology, Chemistry, Physics, Economics Etc. लेकर आए है और ये सभी नोट्स हमेशा अपडेट होते रहते है ! जिससे आप आने वाले एग्जाम में New क्या क्या आ सकता है उसके बारे में जान सके और पढ़ सके !

आप बड़ी आसानी से इन सभी Computer Questions PDF Books को Download कर सकते है डाउनलोड करने के लिए आप निचे दिए गए Download बटन पर क्लिक करके सभी PDF को बड़ी आसानी से डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी प्रकार की समस्या हो या हमारे लिए कोई सुझाव हो तो आप हमे कमेंट बॉक्स में अपनी पर्तिकिर्या दे सकते है आपके ये सभी सुझाव हमारे लिए बहुत महत्वपूर्ण है!

Computer Questions for SSC, UPSC, Railway

यहां हम आपको सभी Most Important Question Answer, Notes उपलब्ध करा रहे है ये सभी महत्वपूर्ण Questions and Notes है जो की SSC, UPSC और Other Sarkari Exam में पूछे जाते है! आप इन सभी टॉपिक्स की पीडीऍफ़ सेपरेट Download कर सकते है जिसे आपको तैयारी करने में बड़ी आसानी होगी!

Computer in Hindi/English Syllabus

  • History of Computers (कंप्यूटर का इतिहास)
  • Introduction of Computer (कंप्यूटर का परिचय)
  • Basics of Hardware and Software (हार्डवेयर और सॉफ्टवेयर की मूल बातें)
  • Input /Output Devices (इनपुट / आउटपुट डिवाइस)
  • Number System (संख्या प्रणाली)
  • Operating System Basics (ऑपरेटिंग सिस्टम मूल बातें)
  • Basic Internet Knowledge and Protocol (बुनियादी इंटरनेट ज्ञान और प्रोटोकॉल)
  • Basic Functionalities of MS-Office (MS-Office की मूल कार्यशीलता)
  • Networking and Communication (नेटवर्किंग और संचार)
  • Database Basics (डेटाबेस मूल बातें)
  • Memory and Storage Device (मेमोरी और स्टोरेज डिवाइस)
  • Computer Shortcuts Key (कंप्यूटर शॉर्टकट कुंजी)
  • Computer Abbreviation (कंप्यूटर संक्षिप्त)
  • Basic Computer Fundamentals (बेसिक कंप्यूटर फंडामेंटल)
  • Basic Software & Hardware and their Functionalities (बेसिक सॉफ्टवेयर और हार्डवेयर और उनके कार्य)
  • History and Future of Computers (कंप्यूटर का इतिहास और भविष्य)
  • Networking (नेटवर्किंग)
  • Computer Abbreviation (कंप्यूटर संक्षिप्त)
  • Microsoft-Office (माइक्रोसॉफ्ट ऑफिस)
  • Basic Knowledge of Internet Use (इंटरनेट उपयोग का बुनियादी ज्ञान)
  • Shortcut Keyset (शॉर्टकट कीसेट)

Computer Book in Hindi PDF

Computer Notes PDF in Hindi

General Science Notes PDF in Hindi

सभी PDF डाउनलोड करे: 

Download PDF Category Wise

Computer Questions

Q1. Internet’s Initial development was supported by?
a) ARPANET
b) IBM
c) Microsoft
d) None of These

ANSWER: (a)

Q2. World Wide Web was proposed by?
a) Bill Gates
b) Bill Rogers
c) Tim Berners Lee
d) None of These

ANSWER: (c)

Q3. What are the uses of the Internet?
a) Communication
b) Information Retrieval
c) Presentation of Information
d) All of the Above

ANSWER: (d)

Q4. .net domain is used for?
a) educational institution
b) Internet Infrastructure and Service Providers
c) International Organizations
d) None of These

ANSWER: (b)

Q5. URL stands for?
a) Uniform Resource Locator
b) Uniform Resource Library
c) United Resource Locators
d) None of These

ANSWER: (a)

Q6. Benefits of Email are?
a) Speed
b) Cost
c) Record Keeping
d) None of These
e) All of the Above

ANSWER: (e)

Q7. Does WWW provide standardized access to?
a) GOPHER
b) TELNET
c) FTP
d) None of These
e) All of the Above

ANSWER: (e)

Q8. Which of the following is not an internet browser?
a) Netscape Navigator
b) Chrome
c) Drupal
d) Opera

ANSWER: (c)

Q9. What should be the minimum requirement of the random access memory for internet access?
a) 8 MB
b) 16 MB
c) 32 MB
d) 64 MB

ANSWER: (c)

Q10. when the modem is not needed when accessing the internet through:
a) LAN
b) Cable
c) Wi-Fi
d) None of These

ANSWER: (a)

Q11. In order to use the cable for browsing web you will need?
a) A cable modem
b) Network Interface Card (NIC)
c) Both of Above
d) None of These

ANSWER: (c)

Q12. ADSL gives:
a) The faster-downloading speeds than the uploading speeds
b) The slower downloading speeds than the uploading speeds
c) The same downloading speeds as the uploading speeds
d) None of These

ANSWER: (a)

Q13. What is a minimum bandwidth required for the broadband connection?
a) 128 kbps
b) 256 kbps
c) 512 kbps
d) None of These

ANSWER: (b)

Q14. The limit for ASDL service is?
a) 8000 Feet
b) 10,000 Feet
c) 18,000 Feet
d) None of These

ANSWER: (c)

Q15. Which of these is a variation of the ADSL, but modem can adjust the speed of the connection depends on the length and the quality of the line?
a) VDSL
b) SDSL
c) RADSL
d) None of These

ANSWER: (c)

Q16.An IP address is a?
a) binary number that uniquely identifies computers.
b) also identifies other devices on TCP/IP network
c) Both of Above
d) None of These

ANSWER: (c)

Q17. Does TCP stand for?
a) Tools Control Protocol
b) Transmission Control Protocol
c) Transfer Control Protocol
d) None of These

ANSWER: (b)

Q18. Does IP stand for?
a) Internal Protocol
b) Internet Protocol
c) Interior Protocol
d) None of These

ANSWER: (b)

Q19. Which of the following is correct?
a) An IP address can be private – for use on Local Area Network (LAN).
b) It can be used on the internet or other wide area network (WAN).
c) IP addresses can be determined statistically or dynamically.
d) All of the Above
e) None of These

ANSWER: (d)

Q20. An internet protocol address (IP address) is?
a) a numerical label assigned to each device participating in a computer network
b) It working for the communication
c) Both of Above
d) None of These

ANSWER: (c)

Q.21. ___ is not a famous Operating System.
(1) Window vista (2) Mac OS
(3) Linux (4) SON
(5) Android

ANSWER: (4)

Q.22. ____ is a unique name given to the file for information
(1) Device letter
(2) Folder
(3) Filename
(4) Filename extension
(5) None of these

ANSWER: (3)

Q.23. The primary purpose of the software is to turn data into_______?
(1) Websites (2) Information
(3) Objects (4) Program
(5) None of these

ANSWER: (2)

Q.24. Which Menu is selected for Cut, Copy, Paste?
(1) File (2) Tools
(3) Special (4) Edit
(5) None of these

ANSWER: (4)

Q.25. Text and graphics that cut and copy to an area are called____.
(1) Paste board (2) Copyboard
(3) Clipboard (4) Cutting
(5) None of these

ANSWER: (3)

Q.26. The process of finding error in software code is called_____.
(1) Compiling (2) Testing
(3) Running (4) Debugging
(5) None of these

ANSWER: (2)

Q.27. A ……………contain a command that can be selected.
(1) Pointes (2) Menu
(3) ICON (4) Button
(5) None of these

ANSWER: (2)

Q.28. ……… is the process of carrying out the command
(1) Fetching (2) storing
(3) executing (4) decoding
(5) None of these

ANSWER: (1)

Q.29. The rectangular area of the screen that displays a program or data is ………
(1) Title bar (2) Button
(3) Dialog box (4) Window
(5) None of these

ANSWER: (4)

Q.30. Wizard is an …….. program.
(1) Active (2) Inactive
(3) Interactive (4) Unable
(5) None of these

ANSWER: (1)

TAG – Computer Objective Questions, Computer GK Questions in Hindi PDF, Computer Question Answer for all Competitive Exams, Download Complete Computer MCQ QUestions Book in Hindi PDF, Computer Book, Computer GK Notes, General Studies Book in Hindi PDF,  Computer Notes with Topic Wise, UPSC General Studies Notes in Hindi, SSC GS Notes in Hindi PDF

Author: SSCCGLADMIN

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments