{सम्पूर्ण मानचित्र} Complete Indian Maps State Wise for UPSC and Other Competitive Exams

0

Complete Indian Maps PDF in Hindi: मेरे प्यारे दोस्तों आज हम आपके लिए Geography Maps for UPSC की बहुत Important PDF फॉर्मेट में, पिछली परीक्षाओ में पूछे गए Geography Questions with maps, आने वाले सभी Sarkari Exam में आ सकने वाले Most Important Questions, One liner GK Questions, Practice Set एवं ऐसे महत्वपूर्ण नोट्स लेकर आए है| All State Wise Maps आपके आने वाले सभी महत्वपूर्ण Sarkari Exam जैसे  SSC, UPSC, BANK, Railway, State PCS, Defence, CTET, UPTET, IAS, IPS Exam, Army, Police and Constable की तैयारी करें में आपकी बहुत ज्यादा मदद करेंगी|

यह सभी Indian Geography Maps PDF आपके लिए यहां उपलब्ध कराई जा रही है यह सभी PDF के नोट्स बड़े बड़े कोचिंग संस्थानों के महत्वपूर्ण नोट्स को समझ के एवं उनके महत्वपूर्ण Questions को भी Maps Geography Notes में शामिल करके बनाई हुई है| और उनमे से महत्वपूर्ण टॉपिक्स का संग्रह एवं प्रश्न इन सभी पीडीऍफ़ में लिए गए है|

आप बड़ी आसानी से इन सभी Complete Maps PDF को Download कर सकते है डाउनलोड करने के लिए आप निचे दिए गए Download बटन पर क्लिक करके सभी Complete Maps with State Wise List PDF को बड़ी आसानी से डाउनलोड कर सकते है| अगर आपको किसी भी प्रकार की समस्या हो या हमारे लिए कोई सुझाव हो तो आप हमे कमेंट बॉक्स में अपनी पर्तिकिर्या दे सकते है आपके ये सभी सुझाव हमारे लिए बहुत महत्वपूर्ण है|

Complete Maps in Hindi 

हम यह आपके लिए सभी मैप्स की पीडीऍफ़ लेकर आये है ये सभी मैप्स महत्वपूर्ण जीके एवं ज्योग्राफी के प्रश्नो को बहुत ही आसानी से हल करने के लिए तैयार किये गए है| इन सभी नोट्स की सिविल सर्विस एक्साम्स में बहुत उपयोगी साबित होंगे| आप इन सभी टॉपिक्स की पीडीऍफ़ सेपरेट Download कर सकते है जिसे आपको तैयारी करने में बड़ी आसानी होगी|

Indian Geography Topics

  • Neighbors (पड़ोसी देश)
  • Lines
  • States (राज्य)
  • Rivers (नदियों)
  • Lakes (झील)
  • Mountains/Glaciers (पर्वत / ग्लेशियर)
  • Natural Vegetation (प्राकृतिक वनस्पति)
  • National Parks (राष्ट्रीय उद्यान)
  • Important Places (महत्वपूर्ण स्थान)
  • About countries and their geographical details (देशों और उनके भौगोलिक विवरण के बारे में)
  • Famous Seaport and Airport and their location (प्रसिद्ध बंदरगाह और हवाई अड्डे और उनका स्थान)
  • Highest and Lowest in the world (दुनिया में सबसे ऊंचा और सबसे निचला)
  • Physio-graphic divisions (फिजियो-ग्राफिक डिवीजन)
  • Drainage (जलनिकास)
  • Climate (जलवायु)
  • Vegetation (वनस्पतियां)
  • Natural Resources (प्राकृतिक संसाधन)
  • Wild-life (वन्य जीवन)
  • Soil (मिट्टी)
  • Flora (फ्लोरा)
  • Economic Geography (आर्थिक भूगोल)
  • Social Geography (सामाजिक भूगोल)

Geography PDF in Hindi

सभी PDF डाउनलोड करे: 

  1. English Vocabulary Words List, Daily Vocabulary in Hindi Meaning
  2. Reasoning with Logic and Solving Tricks, Questions PDF in Hindi and English
  3. Maths in Hindi with Detailed Syllabus, Tricks and Questions PDF
  4. {सम्पूर्ण हिंदी} Hindi Notes PDF with Question Answer for all Competitive Exams
  5. {सम्पूर्ण इतिहास } Indian History in Hindi PDF Free Download
  6. {सम्पूर्ण भूगोल} Geography Notes PDF in Hindi Free Download
  7. {शानदार राजनीती नोट्स} Indian Polity and Constitution in Hindi PDF
  8. {All in One Biology} सम्पूर्ण बायोलॉजी के नोट्स हिंदी में शानदार प्रश्नो की सीरीज के साथ
  9. {सामान्य ज्ञान} General Science Notes for All Competitive Exams
  10. {रसायन विज्ञान} Chemistry Notes for All Competitive Exams
  11. {भौतिक विज्ञान} Physics Notes for All Competitive Exams
  12. {पर्यावरण अध्यन} Environment Studies Notes in Hindi PDF

Download PDF Category Wise

Geography Questions

Q1. Which of the planets is nearest to the earth? [Asstt Grade 1993]
(a) Jupiter
(b) Venus
(c) Mercury
(d) Mars
Ans: (b)

Q2. Which planet is known as the Earth’s Twin?
(a) Venus
(b) Mars

(c) Uranus
(d) Neptune
Ans: (a)

Q3. Which one of the following planets takes the same number of days for rotation and revolution?
(a) Mars
(b) Venus
(c) Mercury
(d) Jupiter
Ans: (b)

Q4. On which of the following planets of the solar system does the sun rise in the west and set in the east?
(a) Venus
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Saturn
Ans: (a)

Q5. Which of the following planets of the solar system has the longest day? [IAS 2003, CDS 1994]
(a) Mercury
(b) Jupiter
(c) Venus
(d) Earth
Ans: (c)

Q6. The sunspots cause: [UP PCS 1995]
(a) aurora borealis and aurora australis
(b) magnetic storms on surface of the sun
(c) polar auroras
(d) all of these
Ans: (d)

Q7. SuperNova is : [CDS 1994]
(a) an asteroid
(b) a black hole
(c) a comet
(d) a dying star
Ans: (d)

Q8. Who of the following discovered the laws of planetary orbits? [Asstt Comm 2008]
(a) Galileo Galilei
(b) Nicholas Copernicus
(c) Johannes Kepler
(d) Isaac Newton
Ans: (c)

Q9. Twelve constellations referred to as zodiac are: [IAS 1989]
(a) signs of Roman gods
(b) imaginary region that encompasses the path of the planets
(c) a group of stars
(d) none of these
Ans: (c)

Q10. The term ‘meteor’ is applied to an interplanetary body:
(a) after it enters the atmosphere of the earth
(b) after it enters the earth’s atmosphere and explodes in mid-air as a ball of fire
(c) after it enters the earth’s atmosphere and the lands on the surface of earth without exploding in the mid-air
(d) before it enters the earth’s atmosphere
Ans: (b)

अगर आपको इस कंटेंट से रिलेटेड किसी भी प्रकार की आपत्ति है तो आप हमे निचे दिए हुए कमेंट बॉक्स में कमेंट करके अपनी आपत्ति या सुझाव हमे साँझा कर सकते है आप हमे अपने सुझाव [email protected] पर भी सेंड कर सकते है आप हमारे फेसबुक पेज और टेलीग्राम चैनल पर भी जुड़ सकते है जंहा पर आपको समय समय पर महत्वपूर्ण सुचना साँझा की जाएगी या आप वह से डायरेक्ट हमारे वेबसाइट से जुड़ पाएंगे|

Facebook Page: https://www.facebook.com/Sscupscexam-584247835588125/

Telegram Channel: https://telegram.me/sscupscexam

TAG – Maps in Hindi PDF, Maps with State Wise PDF, Complete Maps in Hindi with basic Questions PDF, Maps for UPSC Exams, Geography Notes in Hindi PDF, Complete Geography for UPSC and other Competitive Exams, Geography Questions in Hindi, Geography GK Questions in Hindi

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x