{रसायन विज्ञान} Chemistry Notes for All Competitive Exams

0

Chemistry Notes in Hindi PDF: मेरे प्यारे दोस्तों आज हम आपके लिए Chemistry की PDF, पिछली Competitive Exams में पूछे गए Chemistry Questions Answer, आने वाले सभी Sarkari Exam में आ सकने वाले Most Important Chemistry Questions एवं ऐसे महत्वपूर्ण नोट्स लेकर आए है| Chemistry General Science Notes आपके आने वाले सभी महत्वपूर्ण Sarkari Exam जैसे  SSC, UPSC, BANK, Railway, State PCS, Defence, CTET, UPTET, IAS, IPS Exam, Army, Police and Constable की तैयारी करें में आपकी बहुत ज्यादा मदद करेंगी|

यह सभी Chemistry Notes PDF आपके लिए यहां उपलब्ध कराई जा रही है यह सभी Chemistry PDF के नोट्स बड़े बड़े कोचिंग संस्थानों के महत्वपूर्ण नोट्स को समझ के एवं उनके महत्वपूर्ण Chemistry Questions को भी Notes में शामिल करके बनाई हुई है| और उनमे से महत्वपूर्ण टॉपिक्स का संग्रह एवं प्रश्न इन सभी पीडीऍफ़ में लिए गए है|

आप आसानी से इन सभी Chemistry PDF को Download कर सकते है डाउनलोड करने के लिए आप निचे दिए गए Download बटन पर क्लिक करके सभी PDF को बड़ी आसानी से डाउनलोड कर पाएंगे| अगर आपको किसी भी प्रकार की समस्या हो या हमारे लिए कोई सुझाव हो तो आप हमे कमेंट बॉक्स में अपनी पर्तिकिर्या दे सकते है आपके ये सभी सुझाव हमारे लिए बहुत महत्वपूर्ण है|

Download: भौतिक विज्ञानं के शानदार नोट्स 

Chemistry Notes for all Comeptitive Exams

वह स्टूडेंट जो की टेक्निकल व् नॉन-टेक्निकल दोनों एग्जाम की तयारी कर रहा है उन सभी के लिए रसायन विज्ञान के नोट्स बहुत महत्वपूर्ण है क्योंकि टेक्निकल एग्जाम में तो बहुत से प्रश्न इस सब्जेक्ट से पूछे जाते ही है परन्तु इसके साथ साथ नॉन टेक्निकल एक्साम्स में भी आजकल रसायन विज्ञान से भी अच्छे लेवल के प्रश्न पूछे जाते है| आप Chemistry के सभी टॉपिक्स की पीडीऍफ़ सेपरेट Download कर सकते है जिसे आपको तैयारी करने में बड़ी आसानी होगी!

Chemistry in Hindi/English

  • Atomic structure (परमाण्विक संरचना)
  • Chemical bonding (रासायनिक संबंध)
  • Solid State (ठोस अवस्था)
  • Gaseous state (गैसीय अवस्था)
  • Thermodynamics and statistical thermodynamics (ऊष्मप्रवैगिकी और सांख्यिकीय ऊष्मप्रवैगिकी)
  • Phase equilibria and solutions (चरण संतुलन और समाधान)
  • Electrochemistry
  • Chemical kinetics (रासायनिक गतिकी)
  • Photochemistry (प्रकाश रसायन)
  • Surface phenomena and catalysis (भूतल घटना और उत्प्रेरक)
  • Bio-inorganic chemistry (जैव अकार्बनिक रसायन विज्ञान)
  • Coordination chemistry (समन्वय रसायन)
  • General chemistry of ‘f’ block elements (‘एफ’ ब्लॉक तत्वों की सामान्य रसायन विज्ञान)
  • Non-Aqueous Solvents (गैर जलीय सॉल्वैंट्स)
  • Delocalized covalent bonding (डेलोकाइज्ड सहसंयोजक बंधन)
  • Reaction mechanisms (प्रतिक्रिया तंत्र)
  • Pericyclic reactions (पेरिसाइक्लिक अभिक्रियाएँ)
  • Chemistry and mechanism of reactions (रसायन और प्रतिक्रियाओं का तंत्र)
  • Polymeric Systems (पॉलिमर सिस्टम)
  • Synthetic uses of reagents (अभिकर्मकों का सिंथेटिक उपयोग)
  • Photochemistry (प्रकाश रसायन)
  • Principles of spectroscopy and applications in structure elucidation (स्पेक्ट्रोस्कोपी के सिद्धांत और संरचना में अनुप्रयोग)

Chemistry in Hindi PDF

Chemistry General Science Notes PDF in Hindi

सभी PDF डाउनलोड करे: 

  1. English Vocabulary Words List, Daily Vocabulary in Hindi Meaning
  2. Reasoning with Logic and Solving Tricks, Questions PDF in Hindi and English
  3. Maths in Hindi with Detailed Syllabus, Tricks and Questions PDF
  4. {सम्पूर्ण हिंदी} Hindi Notes PDF with Question Answer for all Competitive Exams
  5. {सम्पूर्ण इतिहास } Indian History in Hindi PDF Free Download

Download PDF Category Wise

Chemistry Questions

Q1. Beryllium Sulphate is less the soluble in water due to the?
(a)High inflammable energy
(b) Low Energy of dissociation
(c) Low inflammable energy
(d) ionic band

Ans. (a)

Q2. What is the name of that system which is uses radioactivity to decide period of the materials of pre his the tone period?
(a) Radium dating
(b) Uranium dating
(c) Carbon dating
(d) Deuterium dating

Ans. (c)

Q3. Cement is made hard with
(a) dehydration
(b) hydration and dissociation of water
(c) Dissociation of water
(d) Polymerization

Ans. (b)

Q4. What happens when a chemical bond is formed?
(a) energy is always absorbed
(b) energy in always released
(c) more energy is released than is the absorbed
(d) energy is neither released nor absorbed

Ans. (a)

Q5. Which among the following is a carbohydrate?
(a) Nylon
(b) Cane sugar
(c) Turpentine
(d) Hydrogen peroxide

Ans. (b)

Q6.which of the following states maximum iron ore is found?
(a) FeC03
(b) Fe203
(c) Fe304
(d) FeS2

Ans. (b)

Q7. Which one of the metals pollutes the air of a city having the large number of automobiles?
(a) Cadmium
(b) Chromium
(c) Lead
(d) Copper

Ans. (c)

Q8. The Chemical name for baking soda?
(a) Sodium carbonate
(b) Sodium bicarbonate
(c) Sodium nitrite
(d) Sodium nitrate

Ans. (b)

Q9. An atomic pile is used for
(a) producing X rays
(b) conducting nuclear fission
(c) conducting thermonuclear fusion
(d) accelerating atoms

Ans. (b)

Q10. Which of the gases is present under pressure in soft drinks?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Nitrous oxide

Ans. (c)

Q11. A substance which does not expand on going from the liquid-state to solid-state is?
(a) Water
(b) Castiron
(c) Aluminum
(d) Type metal

Ans. (d)

Q12. heart pacemakers is
(a) Uranium
(b) Deuterium
(c) Plutonium
(d) Radium

Ans. (a)

Q13. The element which is commonly used in nuclear for producing electricity by nuclear fission is
(a) Radium
(b) Plutonium
(c) Uranium
(d) Deuterium

Ans. (c)

Q14. Table salt gets moisture during the rainy season because?
(a) sodium chloride is hygroscopic
(b) sodium chloride is deliquescent
(c) sodium chloride contains some quantity of the sodium iodide
(d) sodium chloride contains hygroscopic impurities like magnesium chloride

Ans. (d)

Q15. Which of the following is used as a lubricant in heavy machines?
(a) Bauxite
(b) Sulphur
(c) Phosphorus
(d) Graphite

Ans. (d)

अगर आपको इस कंटेंट से रिलेटेड किसी भी प्रकार की आपत्ति है तो आप हमे निचे दिए हुए कमेंट बॉक्स में कमेंट करके अपनी आपत्ति या सुझाव हमे साँझा कर सकते है आप हमे अपने सुझाव [email protected] पर भी सेंड कर सकते है आप हमारे फेसबुक पेज और टेलीग्राम चैनल पर भी जुड़ सकते है जंहा पर आपको समय समय पर महत्वपूर्ण सुचना साँझा की जाएगी या आप वह से डायरेक्ट हमारे वेबसाइट से जुड़ पाएंगे|

Facebook Page: https://www.facebook.com/Sscupscexam-584247835588125/

Telegram Channel: https://telegram.me/sscupscexam

TAG – Chemistry Notes in Hindi PDF, GS for all Competitive Exams, Download Complete Chemistry Questions in Hindi PDF, Chemistry General Science, Chemistry Notes, General Science in Hindi PDF, General Science for SSC Exam, Chemistry all Parts Notes with Topic Wise, UPSC GS Notes in Hindi, SSC GS Notes in Hindi PDF, Chemistry Notes in Hindi PDF with Complete Solution

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x