{समसामयिक} Latest Current Affairs in Hindi PDF

current Affairs 2020 in hindi pdf

Latest Current Affairs 2020: मेरे प्यारे दोस्तों आज हम आपके लिए Monthly Current Affairs for UPSC, SSC, Railway Exam PDF फॉर्मेट में, पिछली Competitive Exams में पूछे गए Current Affairs 2020 Questions Answer, आने वाले सभी Sarkari Exam में आ सकने वाले Most Important Questions, Topic Wise Questions and Notes, कम्पलीट Book एवं ऐसे महत्वपूर्ण नोट्स लेकर आए है! Current Affairs, General Knowledge Questions आपके आने वाले सभी महत्वपूर्ण Sarkari Exam जैसे  SSC, UPSC, BANK, Railway, State PCS, Defence, CTET, UPTET, IAS, IPS Exam, Army, Police and Constable की तैयारी करें में आपकी बहुत ज्यादा मदद करेंगी!

यह सभी Current Affairs 2020 PDF आपके लिए यहां फ्री में उपलब्ध कराई जा रही है यह सभी PDF के नोट्स बड़े बड़े कोचिंग संस्थानों के महत्वपूर्ण नोट्स को समझ के एवं उनके महत्वपूर्ण Monthly Current Affairs Questions को भी Notes में शामिल करके बनाई हुई है! यहां आपको बहुत महत्वपूर्ण बुक्स भी उपलब्ध कराई जा रही है जो की एक प्रीमियम बुक है उन प्रीमियम बुक के हस्तलिखित नोट्स बनाये गए है और उनमे से महत्वपूर्ण टॉपिक्स का संग्रह एवं प्रश्न इन सभी पीडीऍफ़ एवं बुक्स में लिए गए है !

SSCCGL.CO आपको समय समय पर सभी Sarkari Exam के नोटिफिकेशन्स, उनके Result, सभी एग्जाम के बारे में महत्वपूर्ण जानकारी जैसे उस Exam Syllabus, Exam Pattern, Selection Process, Vacancy Type, सैलरी के बारे में, प्राइवेट जॉब्स के बारे में, Direct Recruitment वाली पोस्ट के नोटिफिकेशन पर भी जयदा जोर दिया जायेगा! इन सभी टाइप की जॉब का सभी स्टूडेंट्स बेसब्री से इंतजार करते है! हम समझ सकते है की आपके लिए Sarkari Naukri कितनी मायने रखती है इसलिए हम हर समय आपको एक अच्छा कंटेंट मिल सके इसके लिए पूरा प्रयास करते रहेंगे!

आप अपने एग्जाम में सफल हो सके इसके लिए आप ssccgl.co  की official वेबसाइट विजिट करते रहे क्योंकि यहां आपको डेली कुछ न कुछ नया कंटेंट मिलेगा पढ़ने के लिए हम आपको Computer, English Grammar, Maths, Reasoning, General Knowledge, General Science, History, Indian Geography, World Geography, Indian Polity, Indian Constitution, World History, Environment, Current Affairs, Biology, Chemistry, Physics, Economics Etc. लेकर आए है और ये सभी नोट्स हमेशा अपडेट होते रहते है ! जिससे आप आने वाले एग्जाम में New क्या क्या आ सकता है उसके बारे में जान सके और पढ़ सके !

आप बड़ी आसानी से इन सभी Current Affairs PDF & Books को Download कर सकते है डाउनलोड करने के लिए आप निचे दिए गए Download बटन पर क्लिक करके सभी PDF को बड़ी आसानी से डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी प्रकार की समस्या हो या हमारे लिए कोई सुझाव हो तो आप हमे कमेंट बॉक्स में अपनी पर्तिकिर्या दे सकते है आपके ये सभी सुझाव हमारे लिए बहुत महत्वपूर्ण है!\

Latest Current Affairs 2020

यहां हम आपको सभी महत्वपूर्ण Current Affairs Notes उपलब्ध करा रहे है ये सभी महत्वपूर्ण Questions and Notes है जो की SSC, UPSC और Other Sarkari Exam में पूछे जाते है! आप इन सभी टॉपिक्स की पीडीऍफ़ सेपरेट Download कर सकते है जिसे आपको तैयारी करने में बड़ी आसानी होगी!

Current Affairs Syllabus in Hindi/English

  • National
    • National Issues (राष्ट्रीय मुद्दे)
    • Indian Economy (भारतीय अर्थव्यवस्था)
    • Indian Polity (भारतीय राजव्यवस्था)
    • Judiciary (न्यायतंत्र)
    • Environment (पर्यावरण )
    • Science and Technology (विज्ञान और तकनीक)
    • States (राज्य)
    • Social Schemes (सामाजिक योजनाएँ)
    • Sports News (खेल समाचार)
    • Reports (रिपोर्ट)
    • Committee and Commission (समिति और आयोग)
    • Awards and Honours (पुरस्कार और सम्मान)
    • Accident and calamities (दुर्घटना और आपदा)
    • First in India
  • International
    • Important Summits & Events (महत्वपूर्ण शिखर और आयोजन)
    • International Awards (अंतर्राष्ट्रीय पुरस्कार)
    • First in the world
    • International leadership (अंतर्राष्ट्रीय नेतृत्व)
    • International Reports (अंतर्राष्ट्रीय रिपोर्ट)
    • International committees and recommendations (अंतर्राष्ट्रीय समितियाँ और सिफारिशें)
    • The geographical event around the world (दुनिया भर में भौगोलिक घटना)

Latest Current Affairs in Hindi PDF

Download Current Affairs

Current Affairs 2020

General Science Notes PDF in Hindi

सभी PDF डाउनलोड करे: 

Download PDF Category Wise

Current Affairs Questions

Q1. Overseas Citizens of India (OCI) will now be allowed to invest into NPS Tier 1 scheme. Expand NPS.
A. National Pension Scheme
B. National Payoff Scheme
C. National Preference Shares
D. National Fund Parking Scheme
E. None of these
Correct Answer – A. National Pension Scheme

Q2. The 28th Vyas Samman for the year 2018 was conferred on well known Hindi writer ___________.
A. Leeladhar Jagoori
B. RS Birla
C. Rustam Singh
D. Uday Prakash
E. None of these
Correct Answer – A. Leeladhar Jagoori

Q3. Former I-League champion Minerva Punjab FC has been renamed as ________.
A. Punjab Football Club
B. Chandigarh Football Club
C. Kerala FC
D. Patiala FC
E. None of these
Correct Answer – A. Punjab Football Club

Q4. Which nation has now canceled the hosting of the economic APEC forum and COP25 environmental summit?
A. Brazil
B. Chile
C. South Africa
D. USA
E. None of these
Correct Answer – B. Chile

Q5. A panel of secretaries headed by _____ will take stock of financial stress in the debt-laden telecom sector.
A. Rajiv Gauba
B. PK Mishra
C. Subhash Verma
D. Mukesh Kapoor
E. None of these
Correct Answer – A. Rajiv Gauba

Q6. ________ has shown a keen interest in buying the BrahMos supersonic cruise missile.
A. Pakistan
B. Malaysia
C. Spain
D. Philippines
E. None of these

Correct Answer – D. Philippines

Q7. India and ______ elevated their partnership to a new level by establishing Strategic Partnership Council.
A. Iran
B. Iraq
C. Saudi Arabia
D. Pakistan
E. None of these
Correct Answer – C. Saudi Arabia

Q8. India signed an agreement with ______ to launch the RuPay card in the country, making it the third nation in the West Asia to initiate India’s digital payment system.
A. Saudi Arabia
B. Israel
C. Pakistan
D. Sri Lanka
E. None of these
Correct Answer – A. Saudi Arabia

Q9. The second International Solar Alliance (ISA) assembly was recently hosted by ______.
A. India
B. US
C. South Africa
D. China
E. None of these
Correct Answer – A. India

Q10. The US House of Representatives voted overwhelmingly to recognize the ________ of a century ago.
A. Armenian Genocide
B. Spanish Genocide
C. French Genocide
D. Rohingya Genocide
E. None of these
Correct Answer – A. Armenian Genocide

Q11. The 6th Parliamentary Speakers’ Summit of the G20 countries is to be held in _______.
A. Paris
B. Moscow
C. Tokyo
D. New Delhi
E. None of these
Correct Answer – C. Tokyo

Q12. Who has unveiled a 15 point charter for political parties to reform parliamentary institutions?
A. Narendra Modi
B. Venkaiah Naidu
C. Rajnath Singh
D. Amit Shah

E. None of these
Correct Answer – B. Venkaiah Naidu

Q13. Nirmal Purja has created history by scaling the world’s 14 highest peaks in a record 190 days. He is from _______.
A. Nepal
B. Bhutan
C. India
D. Bangladesh
E. None of these
Correct Answer – A. Nepal

Q14. _____ is celebrated as World Thrift Day to promote savings all over the world.
A. Oct 31
B. Nov 5
C. Nov 10
D. Nov 20
E. None of these
Correct Answer – A. Oct 31

Q15. The 5th International Conference on Road Tech (sustainable roads and highways) was recently held in _______.
A. New Delhi
B. Bengaluru
C. Mumbai
D. Jaipur
E. None of these

Correct Answer – A. New Delhi

TAG – Current Affairs 2020, Latest Current Affairs in Hindi PDF, Monthly GK & Current Affairs PDF, Daily Current Affairs, Yearly Current Affairs, Weekly Current Affairs, Current Affairs 2021, Current Affairs 2020, Current Affairs 2019, Current Affairs Notes for all Competitive Exams, Most Important Current Affairs & GK Questions, Current Affairs for SSC, UPSC, Railway and other Competitive Exams

Author: SSCCGLADMIN

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments